Contact Us

Use the form on the right to contact us.

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

ROST, het 3e seizoen!

Nieuws

Nieuws

ROST, het 3e seizoen!

Max Deckers

Begin April 2018 rolde de ‘Van Uden’, het Ker 46 racejacht van het Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST), uit haar winterstalling in Hellevoetsluis. Na een uitgebreide refit werd het hele voorjaar getraind en geraced ter voorbereiding op het Offshore World Championship (WK zeezeilen) in Scheveningen. Hieronder een terugblik, en een vooruitblik. 

Vorig seizoen zeilden we de eerste trainingsweekends met sneeuw op het dek en ijs in de havenmond. We waren op tijd. Terugkijkend waren we nèt op tijd. Eén maand voor het WK, tijdens de North Sea Regatta, was onze grootste concurrent (de Engels-Russische Ker46 Lady Mariposa), ons nog te vlug af. Maar na een gezamelijk trainingsweekend en een uitgebreide data-analyse voelden we dat we een flinke stap gezet hadden. Maar, dat gevoel hadden zij natuurlijk ook... 

Tijdens het WK bleek al snel dat de TP-52’s Beau Geste (Hong Kong), en Outsider (Duitsland) een maatje te groot waren voor alle andere aanwezigen. Hun crews, optimalisatie en budgetten maakten dat ‘onze’ strijd om de derde plek ging, tegen teams en profs waar we tegenop keken. We zijn daarom super trots dat ‘those kids from Rotterdam’ (aldus de internationale concurrentie) de 3epodiumplek op het WK hebben weten te veroveren! 

wk 2018 2.jpg

Het was nog behoorlijk spannend of we deze ‘winning streak’ konden doorzetten op het NK IRC, eind augustus in Breskens. De concurrentie was sterk (oa de regerend Europees kampioen), en het was voor het eerst dat het ROST zich met veel wind staande moest houden. Door de strategie zo simpel mogelijk te houden en te vertrouwen op onze snelheid wist het ROST in de eerste herfststorm van 2018 ook Nederlands Kampioen te worden. 

Behalve de prachtige resultaten in 2018 is het na twee seizoenen vooral mooi om de ontwikkeling van het ROST te zien. We hebben het NK gewonnen met 3 ‘wissels’ ten opzichte van de WK-bemanning. Ondanks de specialisaties aan boord wordt er dus genoeg van- en aan elkaar geleerd, en ontstaat er langzaam een steeds grotere poule van Rotterdamse zeiltalenten met offshore ervaring. Overigens vertonen deze zeilers hun kunsten niet alleen ver buitengaats, maar ook midden in hun eigen havenstad. Met de medailles van het NK nog koud in hun broekzak gaf het ROST in september een demonstratie raceboathandling tijdens de Wereld Haven Dagen, onder de Erasmusbrug, en werden we als team genomineerd voor de Rotterdam Sport Awards. 

 

Resultaten seizoen 2018

Van Uden Reco Regatta 3e IRC1 Stellendam

North Sea Regatta 2e ORC1/IRC1 Scheveningen

Offshore Worlds ORC/IRC 3e Class A Scheveningen

Nederlands Kampioenschap: 1e IRC1 Breskens

Inmiddels is het begin maart 2019, en staat de ‘Van Uden’ klaar om het water in te gaan. Tijdes de winter heeft het team niet stilgezeten. Het onderwaterschip is superstrak, kiel-, romp en mast zijn volledig gecheckt en geserviced, bovendeks ligt nieuwe antislip, en de boot is waterdichter dan ooit. Dat laatste is een win-win: het planeert sneller, en slaapt comforabeler voor de off-watch crew. 

wk 2018.jpg

Deze winter hebben we ook het ontzettend mooie nieuws ontvangen dat onze sponsoren nog 2 jaar hebben toegezegd het ROST mogelijk te maken! Van Uden, KR&ZV de Maas, Eclectic, IBS Capital Allies, Communication Infrastucture Partners, en Matchcare: bedankt! 

Dit betekent dat we, met de blik op nog 3 zeilseizoenen, deze winter konden investeren in nieuwe voorzeilen. We hebben met North Sails een ijzersterke set samengesteld met de meest high-tech offshore-zeilen: een cableless Masthead Code Zero, cableless FR0, staysail en het geheime wapen: de zogeheten jibstick. Dit geeft ons een hoop nieuwe opties voor aankomend offshore seizoen. Harder varen in ruimere hoeken!

Waar het vorig jaar om korte sprints ging ligt de focus dit jaar op langebaanwedstrijden. We zullen dus onder andere moeten leren onze energie te managen (verdelen waar het kan en verdubbelen waar het moet). Het doel voor dit jaar is duidelijk: de Rolex Fastnet race winnen!

Ter voorbereiding zeilen we een aantal RORC offshorewedstrijden in Engeland, en om dicht bij huis de handling en intensiteit scherp te houden ook de grote Nederlandse inshore races: De Van Uden Reco Regatta, de North Sea Regatta, en het Breskens Sailing weekend. Sprinten ging ons vorig seizoen goed af, maar voor het winnen van zo’n marathon is meer ervaring nodig. De inschrijving voor de Fastnet was dit jaar binnen 4 minuten uitverkocht, dus ook de concurrentie neemt het serieus. 

Deze winter hebben we boottechnisch grote stappen gemaakt. Binnen het team hebben we ieders motivatie, inzet en behoeftes besproken. Onze doelen zijn duidelijk en we weten wat we van elkaar nodig hebben om beter te gaan presteren!

We staat te trappelen om met het zeilseizoen te beginnen!

Jaap van Rijckevorsel & Laura van Veen