Contact Us

Use the form on the right to contact us.

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Nieuws

Nieuws

Rolex Fastnet Race 2017

Max Deckers

Rolex Fastnet Race 2017

Na een succesvol voorjaar met veel relatief korte wedstrijden, was het begin augustus tijd geworden voor onze belangrijkste wedstrijd van dit jaar: de Rolex Fastnet Race. Deze race wordt elk oneven jaar gehouden en geldt als een van de meest prestigieuze offshore zeilwedstrijden ter wereld. Met 605 af te leggen zeemijlen, 385 deelnemende jachten en 2700 zeilers is de Fastnet Race een stuk indrukwekkender dan eerdere ervaringen die we in onze offshore zeilcarrières hebben gehad.

Ons hoofddoel voor de Fastnet Race 2017: leren. Hoe wordt het om in een wachtsysteem te rouleren? Hoe zal het gaan met de taakverdeling? Hoe zorgen we ervoor dat we het maximale eruit halen? Want hoewel we voornamelijk willen leren van deze ervaring, is de race ook een goede test om te zien waar we staan. Met geduchte concurrenten aan de startlijn, met onder andere de Lady Mariposa (ook een Ker 46), verschillende maxi-jachten (100 voet en groter…) en de gehele Volvo Ocean Race vloot in dezelfde startgroep zijn we natuurlijk gebrand om te laten zien wat wij als jong team in onze mars hebben.

Na de voorbereidingen was het moment aangebroken: de start in Cowes, Engeland. Onder perfecte omstandigheden vertrok de vloot aan de wind uit de Solent, onder toeziend oog van veel publiek dat zich aan de kust had verzameld. De start was net zo indrukwekkend als hectisch; aan de wind tussen veel imposante boten, rekening houdend met ondieptes, stroming en winddraaiingen. Ondanks de hectiek voeren we goed naar voren en eenmaal bij de kenmerkende Needles – het einde van de Solent – lagen we er erg goed bij. Na de drukte van de start was het zaak om in routine te komen: wachtsystemen, taakverdeling, spelen met trim en met elkaar blijven samenwerken om op elk moment zo hard mogelijk te gaan. De gehele route naar de beruchte Fastnet Rock – het punt waarop boten over de helft zijn en route zetten naar Plymouth voor de finish – was aan de wind. Dit leidde tot een aantal lastige tactische keuzes en bovendien een onrustige zee; kortom uitdagende omstandigheden.

Bij het ronden van Fastnet Rock in de schemering, na bijna 60 uur aan de wind te hebben gevaren, lagen we nog niet naar wens: 10e in onze klasse en 145e overall. Desondanks was de sfeer aan boord goed, hadden we geen schade gevaren en was iedereen gebrand om de inhaalrace in te zetten. Ook de omstandigheden waren na dit punt voordeliger; toenemende wind van achteren. Bij het vallen van de nacht rolden we golf na golf af, en ’s nachts werd – gepaard met grote hoeveelheden water in de boot na de zoveelste golf die we doorboorden – een topsnelheid van 26 knopen behaald.

Na een voordewinds rak dat voorbij leek gevlogen was het vaste land van Engeland weer in zicht. Het bleek dat we ’s nachts goede zaken hadden gedaan in het klassement, en gezien de relatief korte resterende tijd (+-8 uur) tot de finish was het vanaf hier ‘alle hens aan dek’. Na nog een paar uur alles te hebben gegeven kwamen we moe maar voldaan aan in Plymouth met een sterk verbeterde klassering: 6e in onze klasse en 19e overall.

De Fastnet Race was een fantastische ervaring voor het team. We hebben het gevoel dat we goed hebben gezeild, maar er zijn nog voldoende verbeterpunten om aan te werken. Op naar de WK Offshore 2018 en de Fastnet Race 2019!